V kuchyni veľmi rád experimentujem, preto ak v obchode narazím na nejakú netypickú potravinu, tak si ju okamžite kúpim. Minule ma takto prekvapila gaštanová múka, ktorá bola navyše v akcii, tak som ani sekundu neváhal a vhodil ju do nákupného košíka. Za normálnych okolností si ju môžete kúpiť za približne tri eurá, ale to hovorím o malom balení, ktoré má okolo tristo gramov.
Po príchode domov som si o nej čo to naštudoval na internete. Vraj obsahuje málo nedravých tukov, je dobrá pre tých, ktorí nemôžu jesť klasickú múku s obsahom lepku, no a že je plná vitamínov a minerálov.
Z toho, čo som na internete našiel som pochopil, že ju môžem použiť v podstate do všetkého , kde by inak išla klasická múka. Najprv som ju samozrejme ochutnal, lebo s touto surovinou som nemal absolútne žiadne skúsenosti. Chutí ako gaštany. Prekvapivé čo? Samozrejme o čosi jemnejšie, ako keď si kúpite pečené gaštany na Vianočných trhoch. Ak si myslíte, tak ako som si to myslel aj ja, že je sladká, tak to nie je nič extrémne výrazné. Istú sladkú chuť v nej cítite, jej intenzita však pravdepodobne závisí aj od konkrétneho výrobku.
Najprv som ju vyskúšal pridať do cesta na chlieb. Musím povedať, že s výsledkom som bol veľmi spokojný.Chlieb bol veľmi vláčny a mal príjemnú arómu. Na druhej strane nemôžem povedať, že by bola jeho chuť vyslovene gaštanová. Všetko bolo tak akurát. Neskôr som experimentoval aj pri príprave domácich cestovín, pri palacinkách a osvedčila sa mi aj ako zápražka do krémových polievok. Napríklad v hubovej, mi až tak nechutila. No a úplne výborná je na prípravu koláčov. O tom vám síce neviem veľa povedať, ale skúsila to s ňou moja mama a výsledok si veľmi pochvaľovala. Koniec koncov aj ja. Takže ak na gaštanovú múku narazíte, nebojte sa jej a vyskúšajte. Možno zistíte, že vám naozaj veľmi chutí.